S početkom ožujka novi sustav gospodarenja otpadom bit će u punoj funkciji

Novi sustav gospodarenja otpadom, temeljen na razdvajanju kućnog otpada s naplatom odvoza prema broju predanih posuda za miješani komunalni otpad, bit će u punoj funkciji s 1. ožujkom ove godine.

U proteklim mjesecima djelatnici VG Čistoće podijelili su najveći dio pristiglih posuda za razvrstani otpad – smeđe, plave i žute posude, i do sada je podijeljeno preko 15 tisuća posuda. Podjela preostalih posuda za odvojeni reciklabilni otpad izvršit će se tijekom veljače kako bi svi korisnici usluga odvoza otpada od strane VG Čistoće imali uvjete za razvrstavanje otpada.

– Ovih dana na adrese korisnika stići će uplatnice za siječanj, a uz njih će biti priložena i dva vrlo bitna dokumenta. Prvi dokument je Izjava o načinu korištenja usluge koja predstavlja Ugovor između korisnika i davatelja usluge, a sadrži podatke o korisniku usluge. Molimo korisnike da provjere podatke te ukoliko su netočni da ih u Izjavi isprave i vrate VG Čistoći. Ako korisnik u roku od 15 dana od zaprimanja Izjave ne dojavi promjenu podataka smatrat će se da su svi podaci točni te da se korisnik slaže s uvjetima Izjave – istaknuli su iz VG Čistoće.

Druga bitna informacija s uplatnicom biti će novi raspored odvoza otpada, točnije mjesečni odvoz svih frakcija otpada tj. zelenih, smeđih, plavih i žutih posuda. Molimo korisnike da obrate pozornost na novi raspored kako bi mogli pravovremeno predati posude na odvoz.

– Raspored odvoza možete pronaći i na mrežnim stranicama www.vgcistoca.hr. Još jednom podsjećamo da se u novom sustavu gospodarenja otpadom naplaćuje isključivo odvoz miješanog komunalnog otpada odnosno evidentira se broj preuzetog otpada zelene kante, a što direktno utječe na iznos mjesečnog računa za uslugu zbrinjavanja otpada – rekli su iz Čistoće.

Cilj novoga sustava je prema europskim smjernicama smanjiti količine otpada koje završavaju na Odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava, a osmišljen je kako bi poticao razdvajanje otpada koji se može ponovno vratiti u proizvodne sustave.

 

Preuzeto s portala:

Tagovi: